Varen

Leer de Noordoostpolder eens vanaf het water kennen. Er zijn kilometers aan goed bevaarbare en mooie vaarten en je komt langs de mooiste plekjes. Heb je zelf geen boot? Geen probleem, je kunt op meerdere plekken een boot huren. Ben je een ervaren schipper met een vaarbewijs? Dan kun je ook via één van onze sluizen het open water van het IJsselmeer of het Zwarte Meer op.

Met of zonder eigen boot

Ben jij zo iemand die zelf een boot heeft en er met de eerste de beste lentedag mee het water op gaat? Of heb je juist nog nooit gevaren en wi je ook wel eens ervaren wat al die vaarliefhebbers bedoelen wanneer ze het hebben over de rust en de vrijheid op het water? De Noordoostpolder beschikt over mooie vaarwegen, gezellige jachthavens, indrukwekkende sluizen en diverse locaties voor bootverhuur, dus of je nu wel of niet een ervaren schipper bent, jouw vaartocht kan hier niet mislukken.

Leerzame vaarroute

Wil jij niet alleen lekker het water op, maar tegelijk ook nog iets leren over je omgeving? Vaar dan met een sloep, kano, kajak of sup (een deel van) de nieuwe vaarroute rond Kraggenburg over de Leemvaart, Zwolsevaart en Enservaart. Bij elk van de acht steigers waar je langs vaart kun je, zeker als je per sup vaart, even uitrusten en ondertussen het infobord bij de steiger lezen. Ontdek op deze manier alles over de geschiedenis en de natuur van het gebied waar je doorheen vaart. Folders over de route zijn bij diverse lokale ondernemers (hotels, restaurants, e.d.) in en rond Kraggenburg te krijgen.

Geen eigen boot? - Huur er eentje!

Kom gezellig aanmeren - in onze jachthavens

Liever per kano op sup - het water op?

Hoofd- en zijvaarten

Er zijn drie hoofdvaarten in de Noordoostpolder. Ze lopen van een van de sluizen naar Emmeloord, het centrum van de polder:

  1. de Lemstervaart is 16 kilometer lang en begint in Emmeloord, gaat via Bant en langs het Kuinderbos en eindigt bij de Friesesluis bij Lemmer;
  2. de Zwolse Vaart is 15 kilometer lang en loopt vanaf Emmeloord via Marknesse, door het Voorsterbos naar de Voorstersluis;
  3. de Urkervaart is 13 kilometer lang en loopt vanaf Emmeloord via Tollebeek naar de Urkersluis in Urk.

Zijvaarten verbinden de 10 dorpen in de Noordoostpolder met de hoofdvaarten. Bijna alle dorpen liggen aan het einde van zo'n zijvaart.

Sluizen in en naar de Noordoostpolder

In de dijken van de Noordoostpolder ligt naast elk van de drie gemalen een sluis om de polder in en uit te kunnen varen. Het gaat om de Friese Sluis (naast gemaal Buma), de Voorstersluis (naast gemaal Smeenge) en de Urkersluis (naast gemaal Vissering). Door deze sluizen kan de scheepvaart een hoogteverschil overbruggen van tussen de 5 en 6 meter. Twee andere sluizen zijn de Marknessersluis en de Kadoelerkeersluis. Alle sluiscomplexen bestaan uit een combinatie van een schutsluis en een beweegbare brug.

Het open water op

Ben jij een ervaren schipper? Combineer dan eens een tocht over één of meerdere vaarten door de Noordoostpolder met een stuk varen op het open water van het IJsselmeer of het Zwarte Meer. Even een sluis door en gaan! En aan het einde van dag dag meer je natuurlijk aan in één van onze jachthavens en sluit je de dag af bij een gezellig restaurant in de buurt. Het ultieme vakantiegevoel, toch?