5 x doen in december

Ieder seizoen heeft zijn charme, dus ook de winter. Okee, het is koud en donker, maar juist daarom de ideale tijd voor uitjes met een warme en gezellige sfeer. Oftewel: ook in december is het dé tijd om er op uit te gaan in de Noordoostpolder. Lees onze 5 tips voor leuke en sfeervolle activiteiten in december.

Tip #1

Bezoek feeëriek WinterDroom

Je kent De Orchideeën Hoeve vast wel van de talloze bloemen, planten en dieren die je er van dichtbij kunt bekijken. Het grootste deel van de maand december kun je dat in magische wintersferen doen, want dan is het hele Junglepark versierd met lampjes, kaarsjes en bijzondere lichteffecten. Dat is overdag al gezellig, maar vooral na zonsondergang kom je hier helemaal in kerstsfeer.

Om je daar optimaal van te laten genieten, blijft de Orchideeën Hoeve tijdens WinterDroom regelmatig ook 's avonds open. En dat niet alleen: op die dagen steken de kerstelfjes vanaf half vijf honderden kaarsjes aan én is er live muziek. Als je daar in de donkere dagen van december niet van in de kerstsfeer raakt, dan weten wij het ook niet meer...

Lees meer over WinterDroom

Tip #2

Ga lekker de natuur in

Pal buiten Emmeloord vind je de grootste én de schoonste plas van de Noordoostpolder: de Casteleynsplas. Omringd door rietkragen en bosstroken is het wandelpad rond de 23 hectare grote plas een ideale plek voor een rustige wandeling, met of zonder aangelijnde hond.

Parkeren en na afloop een warme chocolademelk drinken doe je bij Bij Ons in de Wellerwaard, aan de andere kant van de weg. Zo combineer je jouw rustgevende natuurbeleving met een warm en sfeervol horecabezoek.

Lees meer over de Casteleynsplas en Bij Ons

Tip #3

Beleef de beginjaren van Nagele

Een dorp met alleen maar platte daken, dat is Nagele. Wil je weten hoe en waarom Nagele zo is gebouwd? Stap dan eens binnen bij Museum Nagele, waar de permanente expositie de unieke ontstaansgeschiedenis van het dorp vertelt. Je zult daarna het dorp, de architectuur en het vele groen beslist met andere ogen bekijken.

Ook een kijkje binnen in een huis uit de pionierstijd, net na de bouw van Nagele, is een aanrader. Hiervoor ga je naar Huis Polman, waar je de jaren '50 (her)beleeft. Kijk die schattige ruitjesgordijntjes in de keuken en die ouderwetse kachel! Oudere bezoekers zullen veel uit hun jeugd herkennen, jongere bezoekers vallen van de ene verbazing in de andere.

Lees meer over Museum Nagele en Huis Polman

Tip #4

Ontdek kunst en waterwerken in het bos

In veel bossen vind je alleen maar bomen. Niet in het Waterloopbos bij Marknesse! Daar liggen diverse schaalmodellen van wereldhavens en andere waterwerken over het bos verspreid. Je wandelt er langs de havens van Bangkok en Instanbul en, als je wilt, dwars over het model van de Maasvlakte bij Rotterdam.

De Deltawerken vormen ongetwijfeld de beroemdste Nederlandse waterwerken. Ook die zijn hier op schaal getest. Toen het bos niet langer voor waterloopkundig onderzoek werd gebruikt, heeft een kunstenaar het model in de Deltagoot omgebouwd tot een indrukwekkend landschapskunstwerk, waar je heerlijk doorheen kunt dwalen.

Lees meer over het Waterloopbos

Tip #5

Ga terug in de tijd op Schokland

Wist jij dat er vroeger holenberen rondliepen in wat nu de Noordoostpolder is? Het voormalige eiland Schokland, met daarop o.a. een kerk en kleurrijke gebouwen, maakt een bezoek aan het museum al meer dan waard, maar de expositie over de archeologische vondsten die hier zijn gedaan, maakt de ervaring helemaal af.

Stel je toch eens voor dat de vroegere bewoners van Schokland hier continue de strijd met de woeste Zuiderzee moesten aangaan! En jij? Jij loopt hier op je gemakje het voormalige eiland te bewonderen. Dan is een beetje winterkou toch helemaal niks? Bovendien: met een kom soep in het museumrestaurant ben jij zo weer opgewarmd...

 

Lees meer over Museum Schokland