Onze bezienswaardigheden

Op zoek naar mooie plekjes? Wij hebben wel een paar hotspots voor je. Wat dacht je van wat wind in je gezicht op de dijk, terwijl je vanaf de Ramspoltoren uitkijkt over het 'oude land'? Of het voormalig Zuiderzee-eiland Schokland, een Werelderfgoed waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan? Een mooi stukje geschiedenis vind je ook bij de Rotterdamse Hoek, waar het puin van het Duitse bombardement op Rotterdam in 1940 werd gebruikt om de dijk mee af te werken. Een 7,5 meter hoge vuurtoren markeert deze bijzondere plek.

De Gesteentetuin

Tijdreizen

Heb je altijd al willen tijdreizen? Met een bezoek aan de Gesteentetuin op Schokland ga je ongeveer 200.000 jaar terug. Spot hier zwerfkeien die door gletjers uit de voorlaatste ijstijd in de Noordoostpolder zijn achtergelaten. Meer informatie hierover vind je in het bezoekerscentrum. Een must-see tijdens je bezoek aan Schokland. 

Meer over de Gesteentetuin
Gebouw wat dient als een bezoekerscentrum in een bosrijke omgeving met op de voorgrond enkele grote stenen op Schokland in de Noordoostpolder.

Oud-Kraggenburg

Voormalig (schier)eilandje

Oud-Kraggenburg is een voormalig (schier)eilandje in de Zuiderzee met een lichtwachterswoning gebouwd op een terp. Aan de voet van die terp ligt een kleine vluchthaven, waar ooit schepen konden schuilen bij mist en storm. Tegenwoordig is Oud-Kraggenburg een haven op het droge, verheven boven het polderlandschap. Een schilderachtige plek dankzij het huis met witte topgevel, de rode vuurtoren bovenop het dak en de gietijzeren mistbel aan de rand van het dak. Oud-Kraggenburg is alleen toegankelijk tijdens de Open Monumentendagen.

Meer over Oud-Kraggenburg
Een kleine heuvel waar bomen omheen staan. Op de heuvel staat een klein huisje. De lucht is helder en blauw. In Kraggenburg, de Noordoostpolder.

Geef je ogen de kost

Schokland

Unesco Werelderfgoed

Werelderfgoed Schokland is een eiland op het droge, dat nog altijd boven het polderlandschap uitrijst. Hier en ook bij de Oude Haven van Emmeloord is de Zuiderzee met een beetje verbeelding nog te zien en voelen. Schokland was het eerste Nederlandse monument dat op de Werelderfgoedlijst terechtkwam en dat is niet meer dan logisch. Het vroegere Zuiderzee-eiland telt onder meer negen Rijksmonumenten en vijf archeologische terreinen. Zo is er een lichtwachterswoning en een kerkgebouw. Daarnaast zijn er honderden archeologische terpen, kerkresten, dijksystemen en andere relicten aangetroffen. En dan zijn er ook nog resten gevonden van prehistorische en vroeg-historische leefgemeenschappen.

Meer over Schokland

Terug in de tijd

Huis Polman in Nagele

Nagele heeft een unieke plaats in de architectuurgeschiedenis van Nederland. Het dorp werd in de jaren vijftig door beroemde architecten ontworpen en kenmerkt zich door platte daken. Met een bezoek aan Museumhuis Polman waan je je (terug) in de jaren 50. Je ervaart zelf hoe het is om hier in de jaren van de wederopbouw in de Noordoostpolder te hebben gewoond.

Meer over Huis Polman

Kuinderburcht

Beruchte Heren van Kuinre

In het Kuinderbos ligt de Kuinderburcht. Deze eeuwenoude ruïne is een tastbare herinnering aan de beruchte Heren van Kuinre. Zij hadden in de twaalfde eeuw vanaf deze plek controle over handelsrivieren de Kuinder en de Linde. Ze gebruikten de burcht ook als uitvalsbasis voor hun rooftochten. De burcht werd waarschijnlijk tussen 1165 en 1197 gebouwd en was in handen van heer van Kuinre Heynric die Crane. In 1197 verwoestten de Friezen het, waarna het in 1204 opnieuw werd opgebouwd. Na de drooglegging van de Noordoostpolder werd de fundering ten dele gereconstrueerd. Een kijkje nemen bij de Kuinderburcht? Dat kan vanaf de parkeerplaats aan de Hopweg. Vanaf daar loopt er een asfaltpad naar de ruïne.

Meer over de Kuinderburcht
Een groen landschap waar een bruggetje leidt naar een oude ruïne wat lijkt op een viaduct in Bant in de Noordoostpolder.

Rotterdamse Hoek

Rotterdams puin

Het verwoestende bombardement van de Duitsers op het centrum van Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog, vormt de basis van de Rotterdamse Hoek in de Noordoostpolder. De 5,5 kilometer lange dijk werd opgebouwd met een deel van het Rotterdamse puin dat overbleef. De bouwers zelf gaven de dijkhoek de naam Rotterdamse Hoek ter nagedachtenis aan de afschuwelijke gebeurtenis. Een 7,5 meter hoge vuurtoren markeert de plek.

Meer over Rotterdamse Hoek
Een dijk waar een kleine toren op staat, twee fietsers pauzeren om het uitzicht te bewonderen, op de achtergrond staan een paar windmolens. In de Noordoostpolder.