Ons landschap

Ons landschap werd zo’n tachtig jaar geleden bedacht op de tekentafel van ontwerpers. Rechte lijnen en een strakke indeling van natuur, agrarisch gebied en de dorpen rond Emmeloord. Dat zie je nog altijd terug in onze wegen, akkers, boerderijen, dijken, sloten, vaarten en weidse vergezichten. Maar de strakke lijnen beginnen hier en daar te vervagen. Bijvoorbeeld in de bomenrijen langs de wegen, die in de loop der jaren niet meer zo kaarsrecht staan. En door de natuur die, ontworpen of niet, uiteindelijk toch zijn eigen gang gaat. Een onuitputtelijke inspiratiebron voor kunstenaars, die in dit weidse landschap vol geschiedenis land art maakten, zoals Pier+ Horizon en Deltawerk//. Hier worden verleden en heden weer met elkaar verbonden.

Onder de zeespiegel

Flevoland: gemaakt land

Geen enkel Nederlands landschap is meer bepaald door de hand van de mens dan Flevoland, op de bodem van de voormalige Zuiderzee, dik vier meter onder de zeespiegel. Dit grootste inpolderingsproject ter wereld, bedacht als dé voedselvoorziening voor Nederland, is van voor tot achter ontstaan aan de tekentafel: met strakke landbouwgronden, wegen en vaarten, maar ook met landschapskunst, wilde natuur en moderne steden. Flevoland is gemaakt land, uniek en eigenzinnig. 

Groot grasveld met uitzicht op museum Schokland en de kerk van Schokland in de Noordoostpolder.

Deltawerk//

Kunst in het water

Deltawerk// is een gigantisch kunstwerk in het water. De betonnen kolos is indrukwekkend en ontroerend tegelijk. Kunstenaars Ronald Rietveld en Erick de Lyon eren met Deltawerk// de honderden waterloopkundige onderzoeken die in het Waterloopbos zijn gedaan. Inspiratiebron voor het kunstwerk is de Deltagoot, die eind jaren zeventig werd gebouwd in het bos.

Een lange deltagoot met aan weerszijden kijkpanelen in het Waterloopbos in de Noordoostpolder.

Schots en scheef

In deze bijna 200 meter lange betonnen kolos konden metershoge golven worden gemaakt, waarmee onder meer de Stormvloedkering in Zeeland werd getest. Het beton, ooit recht in een strakke lijn, staat nu schots en scheef. Hierop groeien planten als (korst)mossen en varens, die het kunstwerk langzaam groen kleuren.

Bezoek Deltawerk//
Een man kijkt naar grote betonnen panelen die soms dwars staan. De oorspronkelijke functie van deze panelen was een Deltagoot. Dit staat in het Waterloopbos in de Noordoostpolder.

Pier + Horizon

Ervaar de weidsheid

Ergens verstopt achter een boerenakker en de Zwartemeerdijk bij Kraggenburg ligt het landschapskunstwerk Pier+Horizon van Paul de Kort. De meterslange pier in het Zwarte Meer wordt omgeven door drijvende en met riet begroeide kraggen. Het werk zegt iets over het landschap en de geschiedenis van de Noordoostpolder. De pier grijpt terug op de strekdam, die er al voor de drooglegging lag naar het nabij gelegen Vogeleiland. En de horizon zegt iets over de weidsheid; in de Noordoostpolder heb je altijd de horizon in het vizier. Een groot deel van het Zwarte Meer is beschermd natuurgebied. Dat begrijp je meteen als je bij Pier+Horizon gaat kijken. Over het water uitkijkend zie je duizenden vogels op en rond het water. Zoals de zeldzame grote karekiet bijvoorbeeld.

Bezoek Pier+Horizon
Een dijk met daarachter een pier over het water. Op de achtergrond zie je de ondergaande zon in Kraggenburg in de Noordoostpolder.