Fietsen en wandelen

Te voet of op de fiets leer je de Noordoostpolder het beste kennen. Je komt langs kunst, uitgestrekte akkers, door bossen en over dijken waar de vogels een stukje met je meevliegen. We hebben verschillende fiets- en wandelroutes beschikbaar, die je op allerlei verrassende plekjes brengen. Heel handig zijn onze Toeristische Overstappunten (TOP’s), waar de startpunten van fiets- en wandeltochten samenkomen met voldoende parkeergelegenheid en horeca. Een goed begin van een heerlijk dagje in de buitenlucht.

Toeristische Overstappunten

Een Toeristisch Overstappunt (TOP) is het perfecte startpunt van je fiets - of wandeltocht. Bij een TOP is er altijd voldoende parkeergelegenheid en horeca. Parkeer hier je auto en ga te voet of op de fiets verder en volg een van de routes die aangegeven zijn op de drie meter hoge zuil (TOP). 

Bekijk alle TOP's
Een metalen zuil in het bos waar verschillende fiets en wandelroutes op staan aangegeven in het Kuinderbos in de Noordoostpolder.

Op de fiets: toeren of crossen

De Noordoostpolder is een ideale fietsbestemming. Al fietsend geniet je van de prachtige vergezichten en van de buitenlucht. Niet stoer genoeg? Stap dan op je mtb en test je skills op een pittige route over de onverharde paden door de bossen van de Noordoostpolder.

Geen fiets mee?

Speciaal voor bezoekers die zelf geen fiets (mee) hebben, zijn er vijf fietshubs verspreid over de Noordoostpolder. Zo kun je toch lekker fietsen als je met de auto of het OV bent gekomen. Bij een fietshub staan elektrische deelfietsen die je gemakkelijk via de app Deelfiets Nederland kunt reserveren. Zo weet je zeker dat er een fiets beschikbaar is. Ook handig: je mag hem weer inleveren bij een andere hub in de regio, zelfs in Nationaal Park Weerribben-Wieden en Giethoorn. Zo bepaal je zelf hoe lang je gaat fietsen en waar naartoe.

Meer over onze deelfietsen

Fietsverhuur

Heb jij geen fiets bij de hand en ook de deelfiets-app niet om een elektrische fiets via je telefoon te reserveren en ontgrendelen? Dan kan je natuurlijk ook nog op de ouderwetse manier een fiets huren. Voor een overzicht van de fysieke verhuurlocaties, klik je op de link hieronder.

Bekijk fietsverhuuders

Langs doorkijkpanelen

Onze suggestie voor een mooie fietsroute gaat langs diverse doorkijkpanelen. Zo ontdek je het grootste deel van de Noordoostpolder, terwijl je bij ieder paneel even kunt uitrusten en iets over de omgeving en de geschiedenis van het gebied leert. De tekeningen op de panelen worden op het landschap geprojecteerd en visualiseren iets dat niet langer zichtbaar is, zoals het wrak van een in de oorlog neergestort vliegtuig of de ploeterende polderwerkers die het nieuwe land kwamen ontginnen. De tekst onder elk paneel legt uit waar je precies naar kijkt.

Bekijk deze route

Hup, naar buiten!

Ga je liever mountainbiken?

Crossen door de bossen

Ben jij veel te stoer voor recreatief fietsen over verharde wegen? Pak dan je mountainbike en kom crossen in onze bossen. Je vindt uitdagende en zelfs pittige routes in het Voorsterbos en het Kuinderbos. In Bant is de mtb-route zelfs uitgebreid met een bike park met o.a. een wallride én met een heus fietscafé. Want ja, ook de stoerste fietsers kunnen wel een drankje en een tuinslang voor het schoonspuiten van hun fietsen gebruiken, toch?

MTB-routes - onverharde paden door onze bossen

Bikepark

De Noordoostpolder beschikt ook over een echt bikepark voor mountainbikers: in Bant, pal naast Camping Fiederels. Dit is een professioneel aangelegd bikepark met zowel een eenvoudige route als eentje die jouw technische vaardigheden op de proef stelt. 

Meer over het bikepark

Wandelen - is eigenlijk heel laagdrempelig sporten

Wandelen: sommige mensen doen het dagelijks, bijvoorbeeld met de hond een blokje om. Anderen vinden wandelen pas leuk wanneer ze onderweg iets nieuws zien of ontdekken. Nou, daar heb je in de Noordoostpolder meer dan genoeg gelegenheid voor: je kunt op of rond een voormalig eiland lopen, in het bos de schaalmodellen van diverse wereldhavens bekijken of je verbazen of andermans creativiteit terwijl je de zandsculpturenroute loopt. En laten we eerlijk zijn: dan ben je onderweg nog sportief bezig ook..!

Audioroutes

Doe je oordopjes in of zet een koptelefoon op en laat je meenemen in bijzondere verhalen. Wandelend of fietsend door dit bijzondere landschap komt het verhaal van de Noordoostpolder via de audioroutes nóg verder tot leven.

Ontdek alle audioroutes