Open monumentendag 2022

In het weekend van 10 en 11 september 2022 is het weer landelijke Open Monumentendag. Ook in de Noordoostpolder zijn diverse musea en andere bezienswaardigheden gratis te bezoeken. Daarnaast organiseren deze locaties dit weekend extra activiteiten, die veelal aansluiten bij het thema '80 jaar droog'. Het is namelijk dit weekend op een paar dagen na precies 80 jaar geleden dat de Noordoostpolder droog is gevallen. Dus kom langs en leer meer over de geschiedenis van de Noordoostpolder!

Museum Schokland

Museum Schokland is beide dagen van 11:00 tot 17:00 uur geopend. Er zijn gratis rondleidingen en in de Museumkerk worden alle Polygoonjournaals vertoond die in de periode 1941 tot 1980 over de Noordoostpolder zijn gemaakt. Daarnaast publiceert Museum Schokland dit weekend het schriftje met aantekeningen van de jonge wetenschapper Ingvar Kristensen, die in 1941 en 1942 de natuurontwikkeling in de nieuwe Noordoostpolder onderzocht. Dit document geeft een unieke kijk in de allerjongste geschiedenis van de Noordoostpolder.

Bekijk hier het volledige programma van Museum Schokland tijdens de Open Monumentendagen en klik daarna door naar de site van Museum Schokland om het schriftje van Ingvar te downloaden.

Meer informatie over Museum Schokland

Huis Polman in Nagele

Huis Polman in Nagele is beide dagen van 11:00 tot 17:00 uur geopend. Je stapt hier terug in de tijd en ervaart zelf hoe het is om in de jaren 50 in de Noordoostpolder te hebben gewoond. Huis Polman is een feest van herkenning, zowel qua indeling als inrichting van de woning. Kijk die lamp: die hadden opa en oma toch ook? Kom langs en ontdek hoe de eerste bewoners van het plattedakendorp Nagele woonden.

 

Meer informatie over Huis Polman in Nagele

Waterloopbos

Het Waterloopbos heeft ter ere van Open Monumentendag op zaterdag 10 september van 11:00 tot 16:00 een speciaal programma met drie activiteiten opgesteld.

  1. Een boswachter van Natuurmonumenten neemt je mee door het bos, waarin nog tientallen schaalmodellen verborgen liggen. Deze modellen zijn decennialang gebruikt om proeven te doen voor waterwerken van over de hele wereld. In deze korte excursie van een uur vertelt de boswachter over de bijzondere geschiedenis van het bos. De excursies starten om 11:30, 12:00, 12:30, 13:00, 13:30, 14:00, 14:30 en 15:00 uur.
  2. Zie vandaag met eigen ogen het water weer door de Golfbak golven. In deze modelplaats zijn in de tijd van het Waterloopkundig Laboratorium ruim 15 onderzoeken uitgevoerd, waaronder onderzoek naar blokkendammen, de stabiliteit van de Zuiderdam Europoort en rietproeven. De Golfbak is in 2019 gerestaureerd.
  3. Kinderen ontdekken het bos via de OERRR Speurtocht. Met hun eigen speurkaart gaan ze op zoek naar alle schatten van het Waterloopbos en onderweg zien ze afbrokkelende muren, stromend water, vlinders, stuwen en misschien zelfs wel een ijsvogel. Haal je gratis speurkaart bij Paviljoen Het ProefLab//.
Meer informatie over het Waterloopbos

Museum Nagele

Museum Nagele is gewoonlijk pas vanaf 13:00 uur open, maar speciaal voor Open Monumentendag kun je er op 10 en 11 september 2022 van 10:00 tot 17:00 uur terecht. Je ontdekt hier de ontstaans- en inrichtingsgeschiedenis van het bijzondere dorp Nagele en krijgt antwoord op de vraag waarom alle gebouwen in dit dorp platte daken hebben. Het museum zelf is gevestigd in de voormalige rooms-katholieke kerk, die uiteraard ook van een plat dak is voorzien. Loop na je bezoek aan het museum vooral nog een rondje door het dorp om de bijzondere architectuur van Nagele met eigen ogen te bewonderen. Dit kan op eigen gelegenheid, maar er staan tijdens de Open Monumentendagen ook twee vrijwillige gidsen klaar in Museum Nagele, om belangstellenden kosteloos een korte rondleiding door het dorp aan te bieden.

Meer informatie over Museum Nagele