Onze tulpen

De Noordoostpolder is één van de grootste tulpengebieden van Nederland. Ieder jaar in april en mei staan de kleurrijke velden weer in bloei en wordt het jaarlijkse Tulpenfestival Noordoostpolder georganiseerd. De tulp is een bijzonder product. Op deze pagina vertellen we je er graag meer over. Zo kom je meer te weten over de herkomst van de tulp, waarom het zo belangrijk is om de tulpenvelden niet te betreden en waarom tulpen ‘gekopt’ worden. Ook geven we tips waar je de tulpen juist wel van dichtbij mag bewonderen. Kom jij dit jaar onze tulpen bewonderen?

Let op: de tulpentijd 2024 is voorbij.
Onze tulpenboeren verwelkomen je graag weer in 2025.

Tulpenfestival Noordoostpolder

13 april t/m 5 mei 2024

Ieder najaar worden er op heel veel akkers in de Noordoostpolder tulpenbollen in de grond gestopt. En ja, dan is het wachten wat het weer doet en wanneer ze in het voorjaar in bloei zullen staan. In februari of maart is daar wel een goede inschatting van te maken en worden de start- en einddatum voor het jaarlijkse Tulpenfestival Noordoostpolder vastgesteld. Dit jaar is dat van zaterdag 13 april t/m zondag 5 mei. Wij hebben er nu al zin in!

Beleef het zelf - tulpenroutes, tulpenbelevingsveld en tulpenpluktuin

Het verhaal achter onze tulpen

Tulpen groeien goed op de zeebodem

Toen de Noordoostpolder in 1942 droog viel, werd een groot deel van het gebied ingericht voor landbouw. De eerste tulpenbollen gingen in de jaren 60 de grond in. De voormalige zeebodem bleek vruchtbare grond en zeer geschikt voor het kweken van tulpen. De mineralen in de bodem worden door tulpen namelijk gebruikt als voedingsstoffen. Inmiddels hebben vele telers zich in de Noordoostpolder gevestigd en is deze polder met zo’n 2000 hectare tulpenvelden één van de grootste tulpengebieden van Nederland geworden, goed voor bijna 1 miljard verkoopbare bollen!

De tulp wordt gezien als iets typisch Nederlands, maar van oorsprong komt de tulp uit Turkije. Het woord tulp komt van het Latijnse woord Tulipa: de bloem die lijkt op een tulband. In de zestiende eeuw werd de tulp vanuit Turkije meegenomen naar Nederland, waar deze snel erg populair werd onder de welgestelden. Zó populair zelfs dat er een heuse tulpenmanie ontstond: tulpen werden steeds maar meer waard totdat uiteindelijk de markt volledig instortte. De tulpenhandel was de eerste economische zeepbel die in Nederland uiteenspatte...

Wanneer bloeien tulpen?

Over het algemeen bloeien tulpen vanaf half april tot aan begin mei, maar precieze data zijn niet te voorspellen. De tulp is namelijk een natuurproduct. Zo is de bloei van tulpen grotendeels afhankelijk van het weer en bovendien kan iedere soort op een ander moment bloeien.

Tijdens het jaarlijkse Tulpenfestival wordt het bloeipercentage van de tulpen op de velden langs de tulpenroutes dagelijks gemeten en bijgewerkt op de website van het Tulpenfestival. In de periode april/mei kun je daar zien hoeveel procent van de tulpen op dat moment in bloei staat.

Van een afstandje

In het voorjaar staat de polder in bloei: een prachtig gezicht. Bekijk de tulpen van een afstandje en betreed de velden niet. Door de velden wel te betreden loop je het risico de gewassen te beschadigen, met veel gevolgen voor de teler. Ook is het niet de bedoeling om bij de telers/bewoners op het erf te parkeren. Dit is hun privébezit en persoonlijke leefruimte, die we dienen te respecteren. Langs de weg parkeren en vanuit de berm foto's maken mag natuurlijk wel. Maar let wel goed op bij het oversteken van de weg.

Wil je toch graag een selfie maken in de tulpenvelden? Bezoek tijdens het Tulpenfestival dan zeker het Tulpenbelevingsveld in Creil. Hier wandel je tussen de honderden verschillende soorten tulpen in de showtuin en maak je naar hartenlust de mooiste foto’s. Er zijn ook drie selfievelden, die met een speciaal patroon zijn aangeplant. Als de tulpen in bloei staan, komen daar de mooiste kunstwerken tevoorschijn.

Een andere aanrader is de Tulpenpluktuin in Marknesse. Daar kun je de mooiste foto's maken en zelfs picknicken tussen de tulpen. En vergeet niet om je eigen bos prachtige tulpen te plukken om mee naar huis te nemen. Zo kun je thuis nog heerlijk nagenieten van je bezoek aan de tulpenvelden van de Noordoostpolder.

De kop is eraf!

Wist je dat de tulpenbollen in het veld worden gekweekt voor de bol en niet voor de bloem? Nadat er een selectie heeft plaatsgevonden en het veld geïnspecteerd is, worden de bloemen gekopt: de bloemen gaan eraf.  Zonde, denken veel mensen. Maar op deze manier gaat alle energie naar de bol en niet meer naar de bloem. Eind juni worden de bollen geoogst, ook wel gerooid. De bollen die groot genoeg zijn, worden verkocht. Bijvoorbeeld aan kwekers die er mooie tulpenbloemen van gaan kweken. Als de bol nog niet groot genoeg is, wordt deze in het najaar opnieuw geplant voor een nieuwe teelt. 

Voordat de tulpen in het voorjaar in bloei staan, moeten de bollen dus in het najaar worden geplant. Wil je weten hoe dat in zijn werk gaat? Bekijk dan deze interessante en leerzame video van boer Jesse.