5 x doen in de herfstvakantie

Ieder seizoen heeft zijn charme, dus ook de herfst. Soms is het nog lekker warm weer, soms waait het hard en valt de regen al met bakken uit de lucht. Weer of geen weer, tijd om er met de kinderen op uit te gaan in de Noordoostpolder. Hieronder vind je vijf leuke activiteiten voor dit seizoen.

Tip #1

Met de auto of op de fiets langs de mooiste doorkijkjes

De geschiedenis van de Noordoostpolder gaat veel verder terug dan de drooglegging die 80 jaar geleden is afgerond. Denk maar eens aan de vele scheepswrakken die hier in de bodem liggen, zoals de Queen Anne, een groot vrachtschip dat in het begin van de 18e eeuw op de Zuiderzee is vergaan. Of de Kuinderburcht, waar de Heren van Kuinre in de 12e eeuw vanuit hun kasteel regelmatig de vracht of zelfs het hele het schip van handelaren op de Zuiderzee in beslag namen.

Op acht plekken met zo'n bijzonder verhaal zijn doorkijkpanelen geplaatst. Wanneer je door het glas van het paneel kijkt, zie je het verhaal in 3D tot leven komen in het landschap. En natuurlijk zijn alle doorkijkjes voorzien van informatieborden, zodat je meer kunt lezen over waar je naar kijkt. Je kunt ze alle acht in een middag bewonderen als je de uitgestippelde route met de auto rijdt. Perfect voor een ietwat druilerige middag in de herfstvakantie. Vergeet niet om een paraplu mee te nemen..! Is het droog en zonnig? Pak dan je fiets en ga er een paar bekijken. De hele route is ruim 85 kilometer lang, dus rustig aan, het moet wel leuk blijven, toch?

Bekijk hier de route

Tip #2

Wandelend zandsculpturen bewonderen

Ook een leuke activiteit in de herfst: een wandeling door het bos maken. De blaadjes worden al geel, oranje en rood, wat het bos een warme uitstraling geeft, zelfs als het fris is en er een herfstwind waait. In het Kuinderbos vind je naast prachtige natuur ook nog een andere bezienswaardigheid: een zandsculpturenroute. Ieder jaar vanaf juni zijn er een een jaar lang rondom een bepaald thema een stuk of acht unieke zandsculpturen te bewonderen. Deze worden door kuubskisten tegen de elementen beschermd, zodat ze lang mooi blijven. Het thema van 2022 is '80 jaar droog', oftewel het verhaal van de drooglegging van de Noordoostpolder. Dus trek je wandelschoenen of laarzen aan en ga deze zandkunstwerken bekijken!

Meer over de zandsculpturenroute

Tip #3

Ervaar de kracht van wind

De herfst wordt vaak geassocieerd met wind. Het waait dan vaak en soms hard. Maar dat is niet per sé vervelend, want met wind kun je windenergie opwekken. Een duurzame vorm van energie, die steeds belangrijker wordt in Nederland. Maar hoe werkt dat nou eigenlijk? Bij 11 Beaufort in Nagele kom je op interactieve wijze meer te weten over windmolens en duurzame energie.

Je leert hoe een windturbine werkt, wat het nut ervan is en hoeveel geluid een windturbine maakt. Ook kun je je eigen energie opwekken. Ervaar vooral ook met een gids, of op eigen gelegenheid, de grootsheid van het Windpark Noordoostpolder. Daar zie en hoor je zelf de wieken draaien. De Wind Experience van 11 Beaufort is met recht een toepasselijk uitje in de herfst.

Meer informatie over 11 Beaufort

Tip #4

Je eigen fruit plukken

In de herfst valt er veel te oogsten, vooral op het gebied van fruit. Maar ja, dan moet je wel toegang hebben tot fruitbomen en die heeft niet iedereen in zijn achtertuin staan... Gelukkig zijn er pluktuinen in de Noordoostpolder, zoals die van Vink Fruitboerderij in Kraggenburg. Hier groeien diverse soorten appels en peren en je mag ze helemaal zelf plukken, zo lang het maar voor eigen gebruik is. Je plukt er handappels en handperen, maar er zijn ook stoofperen en je kunt natuurlijk thuis ook nog appelmoes of appeltaart van je appels maken. Maar net waar jij zin in hebt!

De pluktuin is gewoonlijk op woensdagmiddag, vrijdag en zaterdag geopend, maar van 17 t/m 22 oktober kun je er zelfs dagelijks van 10:00 tot 17:00 uur terecht. Bij aankomst moet je bij de boerderijwinkel melden dat je er bent. Vervolgens krijg je een kruiwagen mee en ga je naar de plukbaas, die jou helpt bij het uitzoeken van de lekkerste appels en peren. De entree tot de pluktuin is gratis en je betaalt alleen voor de zelfgeplukte kilo's fruit. Een leuk, leerzaam en lekker uitje voor het hele gezin! 

Meer informatie over Vink Fruitboerderij

Tip #5

Paddenstoelen spotten in het Voorsterbos

Hou je van wandelen en van de natuur? Of wil je gewoon even het huis uit? Kom dan in de herfst(vakantie) paddenstoelen spotten langs het Sporenpad in het Voorsterbos. Vanaf de vroege herfst heb je de grootste kans om paddenstoelen te zien en juist hier zijn er heel veel verschillende soorten te bewonderen: wel 800!. Ze noemen dit bos dan ook wel een paddenstoelenparadijs.

Met een afstand van nog geen drie kilometer is dit een leuk uitje om in een ochtend of middag in je eentje of met kinderen te doen. Wil je onderweg de paddenstoelen fotograferen? Neem dan ruim de tijd voor deze wandeling, want zoals gezegd, het zijn er heel veel...

Meer informatie over het Sporenpad

Meer blogs uit de Noordoostpolder