Het verhaal achter de tulpenvelden

De Noordoostpolder is één van de grootste tulpengebieden van Nederland. Nog even en dan staan de kleurrijke velden weer in bloei! De tulp is een bijzonder product. In deze blog vertellen we je er graag meer over. Zo kom je meer te weten over de herkomst van de tulp, waarom het zo belangrijk is om de tulpenvelden niet te betreden en waarom tulpen ‘gekopt’ worden. Ga er zeker op uit tijdens het tulpenfestival. De telers kunnen je er alles over vertellen!

Tulpen groeien goed op de zeebodem

Toen de Noordoostpolder in 1942 droog viel, werd een groot deel van het gebied ingericht voor landbouw. De eerste tulpenbollen gingen in de jaren 60 de grond in. De voormalige zeebodem bleek vruchtbare grond en zeer geschikt voor het kweken van tulpen. De mineralen in de bodem worden door tulpen namelijk gebruikt als voedingsstoffen. Inmiddels hebben vele telers zich in de Noordoostpolder gevestigd. Het gebied in oppervlakte het derde gebied van Nederland en is goed voor 1 miljard verkoopbare bollen!
De tulp wordt gezien als iets typisch Nederlands, maar van oorsprong komt de tulp uit Turkije. In de zestiende eeuw wordt de bloem meegenomen naar Nederland waar het erg populair werd onder de welgestelden. Zó populair dat er een heuze tulpenmania ontstond. 

 

Wanneer bloeien tulpen?

Over het algemeen bloeien tulpen vanaf half april tot aan begin mei, maar garanties kunnen we helaas niet geven. De tulp is namelijk een natuurproduct. Daardoor is de bloeiperiode niet exact te voorspellen is. Zo is de bloei van tulpen grotendeels afhankelijk van het weer en kan iedere soort weer op een ander moment bloeien.
Ben je benieuwd hoe het ervoor staat met de bloei? Bekijk dan de bloeimeter van het Tulpenfestival. Tijdens het festival wordt de bloeimeter dagelijks bijgewerkt. Zo kun je zien hoeveel procent van de tulpen op dat moment in bloei staat.

Close-up van tulp in tulpenveld

Van een afstandje

In het voorjaar staat de polder in bloei: een prachtig gezicht. Bekijk ze van een afstandje en betreed de velden alsjeblieft niet. Door de velden te betreden loop je het risico de gewassen te beschadigen met veel gevolgen voor de teler.
Wil je toch graag een selfie maken in de tulpenvelden? Bezoek tijdens het Tulpenfestival dan zeker het Tulpenbelevingsveld. Een andere leuke tip is de Tulpenpluktuin in Marknesse. Daar pluk je zelf een souvenir aan jouw bezoek aan de Noordoostpolder. 

De kop is eraf!

Wist je dat de tulpenbollen in het veld worden gekweekt voor de bol en niet voor de bloem? Nadat er een selectie heeft plaatsgevonden en het veld geïnspecteerd is, worden de bloemen gekopt: de bloemen gaan eraf.  Zonde, denken veel mensen. Maar op deze manier gaat alle energie naar de bol en niet meer naar de bloem. Eind juni worden de bollen geoogst, ook wel gerooid. De bollen die groot genoeg zijn, worden verkocht. Bijvoorbeeld aan kwekers die er mooie tulpenbloemen van gaan kweken. Als de bol nog niet groot genoeg is, wordt deze in het najaar opnieuw geplant voor een nieuwe teelt. 

Beleef het zelf - De leukste tulpenactiviteiten