Wandelen in de herfst

De herfst is bij velen een geliefd wandelseizoen. Dat snappen wij helemaal. De prachtige kleuren buiten creeëren een prachtig tafereel om in te wandelen. In deze blog zetten we een aantal favoriete wandellocaties op een rij met een aantal routesuggesties. 

Favoriet #1

Het Kuinderbos

Het Kuinderbos is het grootste en oudste bos van de Noordoostpolder. Je kunt hier allerlei bijzondere planten en dieren tegenkomen. Kom je boswachter Harco tegen? Hij vertelt je graag over de mooiste plekken van het Kuinderbos.

In een deel van het Kuinderbos vind je de Zandculpturenroute. Een heel jaar lang, van juni tot juni, kun je daar prachtige zandsculpturen bewonderen. Het thema is elk jaar anders. Zo stelden de zandsculpturen eerder al eens herkenbare taferelen voor uit de Tweede Wereldoorlog (met het oog op 75 jaar bevrijding) en ook bekende kinderboeken kwamen al eens aan bod.

Bekijk de zandsculpturenroute in het Kuinderbos
Weids uitzicht over bomen, hoog gras en ander groene begroeiing in het Kuinderbos in de Noordoostpolder.

Favoriet #2

Het Voorsterbos

Het Voorsterbos heeft enorme bomen en een grote diversiteit aan planten en dieren. De herfst is het beste seizoen om het voorsterbos te bezoeken, want het is een echt paddenstoelenparadijs! Je kunt hier 800 soorten paddenstoelen vinden. Dat komt mede door de kalk van de schelpen die nog in de voormalige zeebodem zitten. Succes met zoeken! 

Lees meer over het Voorsterbos
Bosrijke achtergrond, twee mensen kijken naar de vele paddenstoelen die zich hebben genesteld op een omgevallen boom in het voorsterbos in de Noordoostpolder.

Favoriet #3

Het Waterloopbos

Rijksmonument het Waterloopbos is onderdeel van het Voosterbos. Van de jaren '50 tot en met de jaren ’90 deed het Waterloopkundig Laboratorium hier ruim 200 waterloopkundige onderzoeken. Door de werkelijkheid in een beoogde haven of ander waterwerk na te bootsen kon men de (water)krachten berekenen waaraan deze weerstand moest kunnen bieden. De Deltawerken zijn hier getest, maar ook de havens van Rotterdam, Lagos, IJmuiden, Istanbul en Bangkok. Daarom vind je in dit bos nu nog de schaalmodellen van 35 internationale waterwerken. De schaalmodellen zijn tegenwoordig deels overwoekerd door de natuur. Prachtig om te zien en om doorheen te wandelen en nog leerzaam ook dankzij de vele informatieborden.

Lees meer over het Waterloopbos
Een muur in het waterloopbos waar water uit stroomt. In marknesse in de Noordoostpolder.

Meer blogs uit de Noordoostpolder